Menu Sluiten

Hoe een BBQ aan te steken? Een barbecue aansteken doe je zo!

Een barbecue aansteken kan op talloze manieren. Je kan dit doen met een starter, krantenpapier, aanmaakblokjes, spiritus, verfbrander, houtskool en ga zo maar door. Met al deze mogelijkheden is het soms moeilijk kiezen wat voor jou de beste manier is om je barbecue aan te steken. Geen paniek! We helpen je een handje op weg. In dit artikel lees je precies hoe je een BBQ kunt aansteken en wat je hiervoor nodig hebt. Je komt er zelfs achter hoe lang van te voren je de vlam in de pan moet gooien. Succes!

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je natuurlijk een barbecue nodig om aan te steken. Heb je die nog niet, hier kan je er een aantal vinden. De beste barbecues om aan te steken bevatten een bodemrooster met daaronder een aantal ventilatiegaten. Daarnaast heb je natuurlijk brandstof nodig, hier heb je talloze mogelijkheden voor. Om je op weg te helpen kiezen we hier voor twee soorten brandstof, namelijk houtskool en briketten. De andere vormen van brandstof slaan we even over omdat deze minder ideaal zijn of zelfs niet veilig zijn, denk bijvoorbeeld aan spiritus.

houtskool versus briketten

Het aansteken met houtskool

Kies je ervoor om houtskool te gebruiken om je barbecue aan te steken, dan is het belangrijk dat je rekening houd met het soort vlees dat je wil grillen. Houtskool is ideaal te gebruiken voor dunnere stukken vlees of voorgegaard vlees. Houtskool zorgt namelijk voor veel hitte waardoor het vlees snel gaar zal zijn en een heerlijke korst krijgt. Bij dikkere lappen vlees is de kans op verbranding van de buitenkant erg groot. Bij een hoge buitentemperatuur zal houtskool snel opbranden waardoor je deze ook regelmatig aan moet vullen. Dat is een nadeel van houtskool.

barbecue aansteken met houtskool

BBQ aansteken met briketten

Wil je het vlees graag langzaam laten garen op lagere temperaturen? Dan zijn briketten ideaal te gebruiken. Het barbecueën op lagere temperaturen zorgt ervoor dat je vlees langzaam gaart en mogelijk zelfs wat gaat roken. Het roken van het vlees kan een heerlijke smaak meegeven. Het nadeel hiervan is dat goedkopere briketten vaak gemaakt zijn met chemische bindmiddelen die je kan proeven wanneer het vlees is gerookt. Met briketten kan je zelfs op hogere temperaturen drie tot vier uur lang barbecueën. Deze hoeven dus minder vaak vervangen te worden.

Bestel hier je briketten.

Barbecue aansteken zonder aanmaakblokjes

Het aansteken van je kolen of briketten zonder aanmaakblokjes is makkelijker dan je denkt. Hiervoor is namelijk een alledaags product voor te gebruiken: Chips!

Je vraagt je nu misschien af waarom je chips kan gebruiken om je barbecue aan te steken. Chips is natuurlijk veel te lekker om te ‘verspillen’ aan het aansteken van je barbecue, maar chips vat heel snel vlam waardoor dit je houtskool of briketten kan aansteken. Misschien zal de chips ook nog wel voor een lekker smaakje zorgen!

Barbecue aansteken met een starter

Het aansteken van je barbecue met een starter is erg simpel. Hierbij de te nemen stappen.

Hoe steek je een barbecue aan:

  1. Leg een paar aanmaakblokjes (of chips) op het laagste rooster
  2. Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker
  3. Vul de starter met briketten of houtskool
  4. Plaats de gevulde starter over de brandende aanmaakblokjes
  5. Leeg de starter met de briketten of het houtskool over het rooster van de barbecue
  6. Verspreid de briketten of het houtskool over het rooster
  7. Klaar!

Bestel hier je starter.

barbecue aansteken met een starter

Onze aanraders

Wil je weten welke vijf barbecues wij zouden aanraden? Lees dan eens het volgende artikel: Top 5 beste barbecues op de markt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *